Regionalne

Autorskie potrawy młodych kucharzy z Kurczakiem Zagrodowym

Autorskie potrawy młodych kucharzy z Kurczakiem Zagrodowym
Informacja prasowa: Sedar S.A. Grudzień 2017 Autorskie potrawy młodych kucharzy z Kurczakiem Zagrodowym Finał VII edycji projektu „Gotuj lokalnie” „Gotuj lokalnie” to program skierowany do

Informacja prasowa: Sedar S.A.
Grudzień 2017

Autorskie potrawy młodych kucharzy z Kurczakiem Zagrodowym
Finał VII edycji projektu „Gotuj lokalnie”

„Gotuj lokalnie” to program skierowany do szkół gastronomicznych w całej Polsce, który ma na celu poszerzanie umiejętności kulinarnych uczniów oraz nauczycieli, a także promowanie polskich, lokalnych produktów. W tegorocznej edycji projektu, uczestnicy mieli do przygotowania potrawy, na bazie m.in. dyni i Kurczaka Zagrodowego, który doskonale wpisuje się w ideę projektu. Elżbieta Szuba z firmy Drosed Surowiec Sp. z o.o. oraz znani mistrzowie smaku – Marcin Budynek, Robert Sowa, Giancarlo Russo wyłonili zwycięzców konkursu podczas wielkiego finału, który odbył się w Warszawie. I miejsce zajął Zespół Szkół z Gronowa m.in. za przepis „Z miłości do słodkości” czyli roladę z Kurczaka Zagrodowego z wędzoną śliwką.

Do VII edycji projektu „Gotuj lokalnie” zgłosili się nauczyciele i uczniowie ze szkół gastronomicznych w całej Polsce. Uczestnicy wzięli udział w kilku etapach programu, m.in. w szkoleniach i warsztatach kulinarnych. Zarówno w czasie rekrutacji, jak i podczas finałowego konkursu kulinarnego, mieli oni do przygotowania autorskie przepisy i dania z wykorzystaniem Kurczaka Zagrodowego, dyni oraz minimum dwóch tradycyjnych produktów regionalnych.

Celem projektu, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej od 2011 roku, jest promowanie tradycyjnych polskich produktów. Motywem przewodnim potraw VII edycji konkursu „Gotuj lokalnie” był Kurczak Zagrodowy. Kurczaki Zagrodowe żyją w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, gdzie mają stały dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Ich chów trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywione są wyłącznie wysokowartościową, roślinną karmą bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje im się żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na walory mięsa. Mięso jest delikatne, ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Dlatego też wykwalifikowani kucharze tak chętnie sięgają właśnie po Kurczaka Zagrodowego.

A to już wiesz?  Kulturalna jesień w Warszawie.

W tegorocznej edycji projektu „Gotuj lokalnie”, uczestnicy zaprezentowali kreatywne i oryginalne propozycje dań z Kurczaka Zagrodowego. Na przygotowanie przekąski oraz dania głównego mieli tylko 1,5 godziny. Emocje towarzyszyły uczestnikom od samego rana. Tym bardziej, że przez cały czas przyglądało im się niezwykle wymagające jury. Elżbieta Szuba z firmy Drosed Surowiec Sp. z o.o., Marcin Budynek, Robert Sowa oraz Giancarllo Russo oceniali prezentację dań, ich smak oraz wybór tradycyjnych polskich składników. Z 10 finalistów wyłonili zwycięzcę. Drużyna z Zespołu Szkół Kształcenia Ustawicznego w Gronowie zachwyciła jurorów przepisami: „Z miłości do słodkości” czyli rolada z Kurczaka Zagrodowego z wędzoną śliwką oraz „Pate” z flambirowanej wątróbki z Kurczaka Zagrodowego z rozmarynowym masłem. Laureaci, zwycięzcy II i III miejsca oraz pozostali uczestnicy finału otrzymali atrakcyjne nagrody, które przygotowali dla nich partnerzy wydarzenia.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy