Informacja prasowa
13 lipca 2018, Nowy Sącz
Finałowa strefa kibica – co zjeść podczas ostatnich mundialowych rozgrywek?
Zbliża się długo wyczekiwany finał mundialu. Miało być wspólne oglądanie meczu na mieście, ale ostatecznie zostajecie w domu, a dodatkowo z niezapowiedzianą wizytą wpadają wasi znajomi. Trudno się dziwić – sportowe emocje najlepiej smakują w grupie. Choć w takich sytuacjach nikt nie spodziewa się, że wyczarujemy trzydaniowy obiad, to każda gospodyni chciałaby jak najlepiej przyjąć gości w tym szczególnym dniu dla wszystkich kibiców piłki nożnej. Co takiego zawsze warto mieć w lodówce, by goście zjedli ze smakiem?
Niezbędnik kibica – nie tylko chipsy
Niespodziewani kibice w domu to często test zdolności organizacyjnych, ponieważ na przygotowanie czegoś do zjedzenia mamy dosłownie kilka minut. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzą się dania, które są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają długiego gotowania. Siedząc przed telewizorem chętnie sięgamy po różnego rodzaju chipsy czy orzeszki, ale pamięrtajmy, że nie musimy organiczać się tylko do suchych przekąsek. Pozostając w żargonie sportowym, warto wyczarować pyszne i ekspresowe przekąski, które chętnie zjedzą nasi goście. Wśród kibiców znajdziemy zarówno miłośników tradycyjnych kabanosów z kurczaka firmy Konspol, koreczków, jak i smakowitych przekąsek na ciepło. Dyżurnym daniem na tę okoliczność mogą być np. twistery z ciasta francuskiego lub quesadilla z sosem salsa.
Twistery z ciasta francuskiego
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 jajko
• kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
• 1 kostka żółtego sera
• 1 łyżka zimnej wody
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ciasto francuskie układamy na blacie i przekrajamy wzdłuż na połowę. Jajko wbijamy do naczynia, dokładnie mieszamy z łyżką zimnej wody i smarujemy obie połowy ciasta. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, a szynkę kroimy w podłużne paski. Na jednej połowie ciasta układamy plastry szynki i posypujemy startym serem. Doprawiamy do smaku. Całość dokładnie przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto kroimy ostrym nożem na ok. 2,5 centymetrowe paski. Każdy zwijamy wzdłuż osi, formując twistery. Rolki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, końce dociskamy, żeby podczas pieczenia rolki nie otwierały się. Smarujemy wierzch twisterów pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10 – 12 minut, do uzyskania złotego koloru. Przekąski możemy podawać z ulubionym sosem.
Quesadilla z sosem salsa
Składniki:
• 4 placki tortilli
• polędwica wędzona Konspol Natura
• kilka plastrów żółtego sera
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól i pieprz
Składniki na sos salsa:
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1/4 zielonej papryki
• kilka kawałków marynowanej papryczki jalapeño
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
• sól i pieprz
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżki octu spirytusowego
• 2 cebulki szalotki
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie sosu:
Do miski wrzucamy pomidory z puszki, pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, odcedzoną i posiekaną jalapeño, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, cukier oraz ocet. Całość gotujemy przez około 15 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulkę i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną (przez sitko), mieszamy i gotujmemy.
Przygotowanie Quesadilli:
Na placki tortilli układamy ser żółty i polędwicę wędzoną Konspol Natura. Całość doprawiamy czerwoną papryką, oregano, pieprzem i solą, Placki składamy na połowę, wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 3-4 minuty, aż do roztopienia się sera. Quesadillę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z przygotowanym wcześniej sosem salsa.
Smacznego!