Regionalne

Halloween z Meksyku rodem

Halloween z Meksyku rodem
Zaduma i smutek – tak w Polsce kojarzy się przełom października i listopada. W krajach anglosaskich i w Meksyku to natomiast okazja do radosnego świętowania

Zaduma i smutek – tak w Polsce kojarzy się przełom października i listopada. W krajach anglosaskich i w Meksyku to natomiast okazja do radosnego świętowania w gronie rodziny i znajomych. Znudziło wam się amerykańskie Halloweenowe Party? Spróbujcie zorganizować spotkanie z przyjaciółmi w klimacie meksykańskiego Día de los Muertos, czyli Dnia Zmarłych. Postawcie na kolorowe dekoracje i menu w stylu meksykańskim.

Czekoladowe czaszki, wielobarwne wieńce w kształcie gitary i tequila dla zmarłych bliskich to tylko niektóre z elementów charakterystycznych dla Día de los Muertos – meksykańskiego Święta Zmarłych, które, zupełnie inaczej niż w Polsce, jest czasem fiesty ze słodyczami i tequillą w tle.

Śmiej się śmierci w twarz – ona uśmiechnie się do Ciebie
W kulturze meksykańskiej śmierć jest silnie zakorzeniona – Meksykanie wierzą, że jest ona dalszą częścią życia, a Día de los Muertos to dzień, w którym bliscy zmarli powracają do swoich domów, by choć przez chwilę cieszyć się towarzystwem rodziny. Jest do dzień radosny, który należy świętować, a bliskich ugościć pysznymi daniami i trunkami. Biesiadę organizuje się nie tylko w domach, ale też przy nagrobkach, udekorowanych kwiatami (głównie nagietkami oraz aksamitkami) i ulubionymi przedmiotami zmarłych. Nie może zabraknąć szkieletów przebranych w tradycyjne stroje czy tzw. chleba zmarłych – chałki w kształcie kopca pokrytej cukrowymi kulkami. Wszystko to przy akompaniamencie tradycyjnej, meksykańskiej muzyki.

Odrobina Meksyku w Twoim domu
Jeśli w najbliższy weekend planujecie spotkanie z przyjaciółmi i rozważacie organizację imprezy Halloweenowej, pomyślcie o nadaniu jej motywu przewodniego. Meksykański sprawdzi się idealnie, szczególnie w przypadku dekoracji. Kolorem meksykańskiego Święta Zmarłych jest pomarańczowy – postawmy więc na niego w dekoracjach. Pomarańczowe margerytki w wazonie czy mini dynie będą świetną podstawą aranżacji. Pamiętajmy też o czaszkach, które własnoręcznie możemy ozdobić wzorami, czy falbankami, wykorzystując skrawki materiału.

Meksyk na talerzu
Dekoracja gotowa? Czas na prawdziwie meksykańskie menu – eksplozję smaków i kolorów. Gotowe inspiracje na 12 szybkich i tradycyjnych przekąsek w tym stylu znajdziecie w kolekcji „Viva Mexico. Dania Kuchni Tex Mex”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Zaledwie dwa kwadranse zajmie wam przygotowanie pysznego farszu do tradycyjnych tacos na bazie krewetek i ananasa z aromatycznym tymiankiem i kolendrą. Świetnym dodatkiem do krakersów, nachos czy mini kanapeczek będzie meksykańska pasta z czerwonej fasoli. Do tego tradycyjna, orzeźwiająca tequilla, a na deser lody czekoladowe z papryczką chilli i wieczór meksykański mamy gotowy.

A to już wiesz?  Możliwości najnowszego Fujifilm GFX 50R w fotografii podróżniczej Jacka Boneckiego

Przygotowanie meksykańskich przekąsek może być jeszcze szybsze, jeśli skorzystamy z Cook-Key® – dodatku do urządzenia Thermomix®. Dodatek pozwala na połączenie urządzenia z Internetem i platformą Cookidoo®. Dzięki temu wszystkie przepisy z meksykańskiej kolekcji można przenieść w całości, bezpośrednio do urządzenia Thermomix®, a dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie na ekranie dotykowym wyświetli kolejne kroki przygotowania potrawy i ustawi parametry gotowania.

TACOS Z KREWETKAMI I ANANASEM

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki tymianku suszonego
• 2 ząbki czosnku
• 50 g soku ananasowego, lub zalewy pozostałej po odsączeniu ananasów
• 40 g białego octu winnego
• 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
• 30 g oleju
• 300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, sok zachować
• 400 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych
• 12 tacos, gotowych (1 opakowanie)
•2 łyżki kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
1 Do naczynia miksującego wsypać paprykę, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
3 Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100°C/obr. 1. Dodać krewetki, gotować bez założonej miarki, 10 min/100°C/obr. 1.
4 Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1 Paprykę, sól, tymianek, czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować. Powstały sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Cebulę posiekać.
3 Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać krewetki, gotować jeszcze przez 20 minut.
4 Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy