Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym – wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić! Mirek Drewniak, mistrz kuchni, z tej okazji proponuje powrót do kaszy jaglanej.
„Jaglotto” i nie tylko.
Kasza jaglana na Dzień polskiej żywności
W tym roku Dzień polskiej żywności będziemy obchodzić już po raz trzeci. Inicjatorami przypadającego 25 sierpnia smakowitego „święta”są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem tego przedsięwzięcia jest promocja rodzimych artykułów spożywczych wysokiej jakości, zaś ideą Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak bogata i ciekawa jest oferta polskich wytwórców. Jak świętować? Ze smakiem! Tego dnia warto przygotować dania wyłącznie z rodzimych składników, „postawić” na produkty, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach lub wrócić do smaków dzieciństwa.
Czas przypomnieć sobie o walorach kaszy
Mirek Drewniak – mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” – proponuje danie z kaszy jaglanej. Jagły są otrzymywane z prosa, które jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W opozycji do innych kasz, jaglana jest zasadotwórcza, dzięki czemu ułatwia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Z tego względu jest idealna dla osób spożywających znaczne ilości mięsa i wyrobów z białej mąki. Nie zawiera glutenu, toteż jest wyśmienitym produktem dla osób chorych na celiakię.
Z uwagi na cenne właściwości, kasza jaglana jest nazywana „królową kasz”. – To najbardziej uniwersalna spośród wszystkich kasz – mówi natomiast Mirek Drewniak, a na poparcie swojej tezy wymienia produkty, z którą można ją serwować. – Kasza jaglana znakomicie komponuje się zarówno z wykwintnymi, jak i prostymi składnikami. To świetny dodatek do mięs i ryb, wspaniale sprawdzi się także jako składnik dań wegetariańskich. Co więcej, można dodawać ją również do zup i sałatek, poza tym doskonale smakuje na słodko, np. z miodem i suszonymi owocami – wylicza mistrz kuchni. Jagły w słodkiej wersji to dobry sposób, by przekonać najmłodszych do jedzenia kaszy. Jaglaną można ponadto przygotować jak risotto (wtedy będzie to „jaglotto”) lub zrobić z niej rodzaj polenty; produkt jest na tyle uniwersalny, że każdy pasjonat kuchni może podać go na wiele sposobów.
Ekspert programu „Doceń polskie” przyznaje, że w pamięci najbardziej zapadła mu kasza podana z grzybami i cielęciną w białym sosie, którą miał okazję degustować podczas konkursu kulinarnego, którego był jurorem. Na Dzień polskiej żywności Mirek Drewniak proponuje zaś kaszę na słodko, z suszonymi i świeżymi owocami sezonowymi. Jak ją zrobić?
Kasza jaglana na słodko – przepis Mirka Drewniaka
– W rondelku rozpuszczamy masło i miód, następnie umieszczamy w nim dobrej jakości suszone owoce, takie jak jabłka, czy gruszki. Chwilę smażymy, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Po kilku minutach całość wieńczymy świeżymi owocami sezonowymi. Tak przygotowana kasza świetnie smakuje z zimnym, zsiadłym mlekiem. To proste, ale bardzo smaczne danie – zachęca Mirek Drewniak.
Podstawą każdej potrawy są wysokiej jakości składniki. Jak wybrać najlepszą kaszę? – W sklepie warto uważnie przyjrzeć się ziarenkom; powinny być suche i z łatwością przesypywać się w opakowaniu. Sprawdźmy, czy w kaszy nie ma żadnych zanieczyszczeń, np. drobnych, podobnych do pajęczyny, niteczek. Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w pojemnikach umożliwiających dopływ powietrza – podsumowuje ekspert.
Zdjęcia:
Podpis: Dania z kaszą jaglaną. Źródło: blog W Krainie Smaku.pl
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.