Regionalne

Kucharze z Sosnowca zwycięzcami konkurs kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”

Kucharze z Sosnowca zwycięzcami konkurs kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” INFORMACJA PRASOWA Duet Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak reprezentujący Hotel Centrum Sosnowiec zwyciężył w konkursie organizowanym w ramach II edycji

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

INFORMACJA PRASOWA

Duet Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak reprezentujący Hotel Centrum Sosnowiec zwyciężył w konkursie organizowanym w ramach II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Prace kucharzy oceniali znani i doświadczeni mistrzowie sztuki kulinarnej. Zdobywcy pierwszego miejsca przygotowali „Podwędzany filet z gęsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi”.

Kucharze z Sosnowca zwycięzcami konkurs kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”

Konkurs odbył się dnia 19.08.2017 roku. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest Wiesław Bober, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni oraz członek Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Organizatorem święta jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restaurację Wzorcownia by W. Bober.

Zwycięski zespół reprezentuje Hotel Centrum Sosnowiec, a ściślej – Restaurację Warszawską.
Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak przygotowali „Podwędzany filet z gęsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi”.
– Po ciężej pracy i przygotowaniach – udało się! To kolejny konkurs, w którym wzięliśmy udział, ale zwyciężyliśmy po raz pierwszy. Z pozoru nasze danie nie wydaje się proste, bo tworzy go jednak sporo składników, ale postawiliśmy na prostotę. Takie konkursy poszerzają horyzonty; poznajemy nowych ludzi i nowe techniki – mówili laureaci tuż po odebraniu nagród.
Jak dodali, zwycięskie danie zbędzie dostępne w karcie restauracji sosnowieckiego hotelu.
Drugą lokatę zajęli Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z restauracji The Piano z Bytomia. Podali „Smażoną konfitowaną gęsinę z fondantem z marchewki, młodymi warzywami, jeżyną i sosem demi glace”. – Ciężka praca, dobry produkt, opanowanie i długoletnia współpraca, dzięki której rozumiemy się bez słów – to tajemnica powodzenia tego duetu. Co ciekawe, nagrodzeni byli laureatami pierwszej edycji festiwalu. Po latach udało mi się utrzymać wysoki poziom lokując się na podium drugiej edycji konkursu.

A to już wiesz?  Służby kontrolne UE będą sprawdzać menedżerów transportu

Trzecie miejsce zdobyli Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk z łódzkiej Filharmonii Smaku. Ich danie to „Gęsina z kaszanką, marchwią, cebulą i wiśnią”. – Przepis na sukces? Prosty smak, nowoczesne wydanie i sezonowość. Kluczowe było jednak opanowanie, bo w stresie można popełnić mnóstwo błędów. Mamy otwartą kuchnię: goście często obserwują naszą pracę, ale konkurs rządzi się jednak swoimi prawami – przypomnieli nagrodzeni.

Wszyscy uczestnicy konkursu, czyli 12 duetów, otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki. Najlepsi zdobyli nagrody pieniężne, dyplomy i puchary, a także szereg nagród rzeczowych, zaproszenia na warsztaty kulinarne oraz roczne prenumeraty magazynów branżowych.

– Idea konkursu zrodziła się 5 lat temu w Kudowie-Zdroju, pierwsza edycja odbyła się 3 lata temu właśnie w tym mieście. Pan Andrzej Furman, właściciel Fabryki Wełny Hotel &Spa, umożliwił mi realizację marzeń i zorganizowanie drugiej edycji. Konkurs pokazał, że mamy wspaniałych, zdolnych i ambitnych kucharzy. Cieszę się, że ich prace oceniało tak szacowne jury. Mam nadzieję, że dzisiaj wszyscy są wygranymi – mówił Wiesław Bober dziękując jednocześnie przybyłym z całej Polski uczestnikom za zaangażowanie i udział w konkursie, a partnerom i sponsorom za wsparcie, bez którego organizacja wydarzenia nie byłaby możliwa. – Chciałbym kontynuować organizację festiwalu i mam nadzieję, że spotkamy się za rok – dodał szef kuchni.
Przypomnijmy, że zadaniem każdego zespołu było przygotowanie 9 porcji dania z dowolnym elementem gęsiny. Ich prace oceniło profesjonalne jury: sędziowie degustacyjni i techniczni.
Obradom sędziów degustacyjnych przewodniczył Jerzy Pasikowski.
– Wszyscy startujący spisali się znakomicie. Czas przygotowania tak trudnego elementu, jakim jest gęsina, był bardzo krótki. Gratuluję wszystkim uczestnikom! – powiedział J. Pasikowski.
Poza nim konkursowe dania ocenili: Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Jean Bos, Kurt Scheller, Theofilos Vafidis oraz Robert Sowa. Ostatni z wymienionych także zwrócił uwagę na krótki czas (60 minut), jaki mieli do dyspozycji kucharze i zaproponował, by podczas kolejnej edycji wydłużyć czas do 90 minut.
Jury degustacyjne przyznało noty za smak potrawy i jej prezentację. Z kolei jurorzy techniczni – Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański – ocenili Mise en place (profesjonalną praktykę kucharską) oraz przygotowanie zawodowe. Zmagania konkursowe poprowadzili Adam Gessler i Artur Moroz.

A to już wiesz?  Wścieklizna (łac.rabies) – śmiertelna choroba zakaźna, przed którą możemy się chronić

Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowali: Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień i Łódzki Urząd Wojewódzki; Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz i Urząd Miejski w Pabianicach oraz Starosta Pabianicki Krzysztof Habura i Starostwo Powiatowe w Pabianicach. Głównym Partnerem Merytorycznym konkursu była Krajowa Rada Drobiarstwa. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem sprawowali także Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie EURO Toques oraz Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
Autor zdjęć: Green Spoon Sp. z o.o.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

* * *

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy