LokalnyRolnik.pl to wirtualny targ prawdziwego jedzenia. Łączy konsumentów wybierających zdrowe jedzenie, wyprodukowane w sposób zrównoważony, z zaufanymi rolnikami i małymi wytwórcami. Platforma umożliwia złożenie przez internet zamówienia na wyroby z różnych gospodarstw z całej Polski i odbiór świeżych produktów już kolejnego dnia.
Powstały w 2014 roku Lokalny Rolnik to inicjatywa Sylwii i Andreja Modiców, rodziców Zarji cierpiącej na alergie pokarmowe. Dostrzegając lukę na rynku ekologicznej żywności, małżeństwo powołało do życia internetowe targowisko. Dzięki niemu konsumenci zyskują łatwiejszy dostęp do zdrowego, tradycyjnego jedzenia, a lokalne manufaktury rolnicze i hodowlane mogą szerzej eksponować swoje wytwory.
Misja firmy
Od początku działalności firma dba o propagowanie idei stylu życia zgodnego ze zrównoważonym światem. Swoją misję realizuje, promując zdrowe nawyki żywieniowe i wspierając drobnych rzemieślników, z zachowaniem pełnego szacunku dla natury. Wartości zrównoważonego rozwoju integrują stale rosnącą społeczność Lokalnego Rolnika.
Dla zdrowego społeczeństwa
LokalnyRolnik.pl skupia osoby poszukujące zdrowej alternatywy dla wysoko przetworzonej żywności, produkowanej przy użyciu konserwantów i chemicznych ulepszaczy. Firma w codziennych działaniach zachęca do podejmowania świadomych wyborów w kwestiach żywieniowych, podkreślając ich pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie klientów. Na wirtualnym targu dostępne są wyłącznie produkty o czystej etykiecie, z krótkim terminem przydatności, wytworzone dzięki naturalnym, bezpiecznym metodom. Zakupy za pośrednictwem platformy pozwalają osobom prowadzącym intensywny tryb życia w komfortowy sposób zyskać dostęp do świeżego jedzenia w uczciwych cenach.
Dla małych rzemieślników
Na wirtualnym straganie swoje produkty wystawiają właściciele małych gospodarstw pracujący w sposób daleki od standardów przemysłowych. Wyróżniają ich niekonwencjonalne metody uprawy i hodowli, często oparte na wieloletnich tradycjach rodzinnych. Część afiliowanych gospodarstw posiada certyfikat ekologiczny. Lokalny Rolnik wspiera drobnych wytwórców jedzenia w duchu slow food, oferując współpracę na uczciwych zasadach. Platforma stwarza okazję do promocji produktów z poszczególnych regionów Polski, budząc coraz większy apetyt wśród mieszkańców wielkich miast na tradycyjne, rzemieślnicze dobra.
Dla dobra planety
Firma stoi na straży zachowania najwyższych standardów produkcji jedzenia przy jednoczesnej trosce o środowisko. Partnerzy Lokalnego Rolnika przechodzą proces weryfikacji w aspekcie m.in. wykorzystania naturalnych składników, dobrego traktowania zwierząt, jak i dążenia do zminimalizowania negatywnego wpływu na naturę. Założyciele firmy dbają o to, aby rozwijała się zgodnie z zasadami środowiskowej odpowiedzialności biznesu. Wprowadzają zaawansowane rozwiązania logistyczne, by zmniejszać ślad węglowy oraz niwelować do zera problem marnowania żywności na poziomie dystrybucji.
Jak działa LokalnyRolnik.pl?
Zaloguj się na www.lokalnyrolnik.pl i poznaj ofertę wytwórców zlokalizowanych najbliżej ciebie. Złóż zamówienie, wybierając spośród warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wiejskich jaj i nabiału, mięsa, wędlin i ryb z małych hodowli, przetworów czy tradycyjnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Przesyłka może być dostarczona wprost pod twoje drzwi – możesz ją także odebrać z punktów stacjonarnych znajdujących się w największych polskich miastach (Warszawa, Kraków, Katowice, Wrocław oraz ich okolice). Po zrealizowaniu zamówienia lokalny producent otrzyma pieniądze, a ty możesz wystawić mu wirtualną rekomendację.
Lokalny Rolnik w liczbach:
• 120 regionalnych rzemieślników
• 50 000 rodzin robiących zakupy na wirtualnym targowisku
• ponad 3 500 produktów dostępnych na platformie każdego dnia
Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik