Regionalne

Polne smaki – jadalne kwiaty i zioła w wakacyjnym menu

Polne smaki – jadalne kwiaty i zioła w wakacyjnym menu
Polne smaki – jadalne kwiaty i zioła w wakacyjnym menu Nie trzeba być właścicielem ogrodu, by zbierać plony. Wystarczy wykorzystać w kuchni dziko rosnące rośliny,

Polne smaki – jadalne kwiaty i zioła w wakacyjnym menu

Nie trzeba być właścicielem ogrodu, by zbierać plony. Wystarczy wykorzystać w kuchni dziko rosnące rośliny, aby przekonać się, że stanowią one smaczne dopełnienie naszego menu. Uważnie przyglądając się temu, co kryje pobliska łąka bez trudu dostrzeżemy jadalne kwiaty i aromatyczne zioła, które staną się idealną podstawą dla letnich delicji.

Kwitnąca kuchnia

Wśród niekonwencjonalnych, niemniej wyjątkowo apetycznych dodatków kulinarnych, znajdują się między innymi jadalne kwiaty. Podziwiając ich barwne płatki często zapominamy, że większość z nich może być włączona do naszego menu, wypełniając je aromatem letniej łąki. Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą chabry, bratki, fiołki, stokrotki, lawenda, nagietki, róże, wrzosy. Pomysłów na to, jak wykorzystać je w naszej kuchni, dostarczy nowa kolekcja przepisów na wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® „Jadalne chwasty. Z łąki na stół”. Znajdziecie ją na platformie z przepisami cookidoo.pl. Korzystając z sezonu kwitnienia lawendy warto zasmakować jej niezwykle aromatycznych, drobnych kwiatów. Intensywny i przywodzący na myśl bajeczne pejzaże Prowansji zapach sprawi, że domowe lody zmienią się w niezwykle wykwintny deser. Kilka suszonych kwiatów warto pozostawić do jego dekoracji. Innym smakołykiem stworzonym na kwiatowej bazie jest lemoniada fiołkowa o przepięknym purpurowym odcieniu i słodyczy, jaka unosi się nad łąką skąpaną w promieniach letniego słońca. Wszystkie kwiaty jadalne możemy także poddać kandyzowaniu, przez co staną się nie tylko apetycznym dodatkiem, ale i wyjątkową dekoracją deserów i dań.

Z sekretnika zielarki

Wśród rosnących dziko dobrodziejstw znajdziemy też niezliczone zioła, które nieopatrznie zdarza nam się nazwać chwastami. Co ciekawe, prawie połowa roślin występujących w Polsce, w swoim naturalnym środowisku jest jadalna. Istotne, by zbiory odbyły się w najlepszym momencie dla danego gatunku, kiedy każda z roślin osiąga pełnię aromatu i odpowiednie walory smakowe. Wybierając się na spacer po łące nie pomińmy takich aromatycznych smakołyków jak mniszek lekarski, lebioda, koniczyna, macierzanka oraz oczywiście pokrzywa, w której tkwi ogromny i bardzo smakowity potencjał. Poza znaną od wieków herbatką z pokrzywy, która zbawiennie wpływa na organizm oczyszczając go z toksyn i poprawiając wygląd cery oraz włosów, z zielonych listków przygotujemy także bardziej treściwe rarytasy. Delikatnie zabielona i dopełniona aromatem tymianku, bazylii i czosnku aksamitna zupa z pokrzyw zaledwie po jednej degustacji bez wątpienia dołączy do kanonu najpyszniejszych dań domowej kuchni.

A to już wiesz?  Święto Tibilisi w Warszawie

Wśród innych przepisów włączonych do kolekcji „Jadalne chwasty. Z łąki na stół” znajdują się również tak apetyczne propozycje, jak kwiaty czarnego bzu smażone w cieście, syrop fiołkowy, pesto z czosnku niedźwiedziego czy niezwykle orzeźwiający drink Hugo.

LODY LAWENDOWE
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

CUKIER LAWENDOWY
• 200 g cukru
• 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

LODY LAWENDOWE
• 2/3 laski wanilii
• 600 g mleka (3,5% tłuszczu)
• 200 g śmietany, min 30% tłuszczu
• 140 g miodu płynnego
• 6 żółtek
• 2 łyżki skórki otartej cytryny (bez białych błonek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

CUKIER LAWENDOWY
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lawendę, zmielić 20 s/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.

LODY LAWENDOWE
2 ½ laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
3 Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać cukier lawendowy, mleko, śmietanę, miód, żółtka i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min/90oC/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć.
4 Masę przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz. Zamrożoną masę pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
5 Do naczynia miksującego włożyć pół porcji zamrożonej masy, zmiksować 15 s/obr. 6. Lody przełożyć do miski, odstawić.
6 Lody lawendowe podawać w miseczkach lub pucharkach.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy