Regionalne

Program „Doceń polskie”: 25 kwietnia odbędzie się XXVIII audyt żywności

Program „Doceń polskie”: 25 kwietnia odbędzie się XXVIII audyt żywności
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Pierwsza atestacja żywności organizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w kwietniu 2011 roku. Od tego czasu,

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Pierwsza atestacja żywności organizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” odbyła się w kwietniu 2011 roku. Od tego czasu, członkowie Loży Ekspertów obradują co kwartał: indywidualnie sprawdzają wszystkie produkty spożywcze zgłoszone do oceny i przyznają certyfikaty jakości wyróżniającym się propozycjom. W ciągu 7 lat działalność programu została znacznie rozbudowana, ale zasady przyznawania znaków jakości „Doceń polskie” pozostają niezmienne. Najbliższa atestacja będzie miała miejsce 25 kwietnia br. Tak jak wszystkie dotychczasowe, również ten audyt odbędzie się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Program „Doceń polskie”: 25 kwietnia odbędzie się XXVIII audyt żywności

Smak, wygląd i stosunek jakości do ceny – te cechy żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów podczas audytów wyrobów spożywczych organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”. Każdy produkt jest sprawdzony indywidualne przez wszystkich członków jury. Lożę Ekspertów tworzą osoby zawodowo związane z branżą spożywczą, a jej przewodniczącym jest Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni. Za każdą z trzech wyliczonych wcześniej cech przyznawane są noty w dziesięciostopniowej skali. Do zdobycia znaku jakości potrzeba minimum 7,5 pkt., natomiast artykuły z maksymalną liczbą punktów są honorowane również tytułem TOP PRODUKT. Warto podkreślić, że program nie jest konkursem, czy plebiscytem; Loża Ekspertów nie wybiera najlepszej propozycji w danej grupie produktów, ale oceniając konkretny produkt decyduje, czy spełnia on wymogi programu i może zostać nagrodzony znakiem promocyjnym.

Udział w certyfikacji jest bezpłatny i niezobowiązujący, każdy producent może zgłosić dowolną liczbę propozycji do oceny, w tym także wyroby marki własnej. Warunkiem dopuszczenia wyrobu do certyfikacji jest posiadanie tzw. polskiego akcentu wyrażającego związek artykułu spożywczego z naszym krajem. Kolejny audyt odbędzie się 25 kwietnia br. w Sosnowcu, Loża Ekspertów będzie obradowała już po raz dwudziesty ósmy.
Regulamin programu i formularze zgłoszeniowe można pobrać bezpośrednio ze strony internetowej www.DocenPolskie.pl, z zakładki „Program”.

A to już wiesz?  Digitalizacja po Polsku – jak wypadamy na tle Europy?

Co zyskują producenci, których wyroby otrzymają znaki jakości „Doceń polskie”?
– Certyfikaty programu są przyznawane na 2 lata i przez cały ten okres laureaci mają do dyspozycji szereg narzędzi wspierających ich działania marketingowe. Możliwość promowania wyróżnionego produktu godłem „Doceń polskie” i posługiwanie się nim na wszystkich polach eksploatacji to zaledwie punkt wyjścia. Firmy otrzymują profesjonalne zdjęcia nagrodzonych artykułów spożywczych, bon na bezpłatne konsultacje ze specjalistą z Centrum Znakowania Żywności, mogą także współpracować z profesjonalną agencją PR. Informacje na temat wyróżnionych wyrobów są zamieszczane na blogu programu, w mediach społecznościowych, a także w mediach, czy e-booku z inspiracjami kulinarnymi. Co kwartał wydajemy bezpłatny magazyn „Doceń Dobre Wiadomości” dostarczający informacji o realizowanych przez nas działaniach oraz inicjatywach z udziałem nagrodzonych firm. Na tym nie koniec, oferujemy ponadto możliwość uczestnictwa w ciekawych wydarzeniach branżowych i projektach, których jesteśmy partnerem – wylicza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

– Każdy laureat ma do dyspozycji pakiet narzędzi, wyłącznie od niego zależy w jaki sposób je wykorzysta w swojej działalności. Producenci, którzy zdobyli wyróżnienia podczas dotychczasowych certyfikacji dowodzą, że w oparciu o znak „Doceń polskie” można budować komunikację podkreślającą wysoką jakość i pochodzenie żywności – uzupełnia Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”. Jak dodaje, potwierdzeniem skuteczności działań jest także ponowny udział producentów nagrodzonej żywności w certyfikacjach. Wśród uhonorowanych produktów są propozycje, które Loża Ekspertów nagradzała aż czterokrotnie.
Wyczerpujących informacji na temat programu promocyjnego dostarcza strona internetowa www.DocenPolskie.pl. Zestawienie wszystkich nagrodzonych artykułów spożywczych jest dostępne na blogu programu, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.

* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Monitoring pracowników w obliczu RODO

* * *

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy