Data publikacji: 2017-06-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Słodkie wypieki… bez glutenu!
Kategoria: BIZNES Gospodarka
Gluten, czyli białko roślinne występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, to składnik, który niektórzy eliminują ze swojej diety ze względu na wskazania medyczne, a inni kierując się przekonaniem, że dieta bez glutenu przynosi wiele korzyści dla organizmu.
Gluten, czyli białko roślinne występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, to składnik, który niektórzy eliminują ze swojej diety ze względu na wskazania medyczne, a inni kierując się przekonaniem, że dieta bez glutenu przynosi wiele korzyści dla organizmu. Niezależnie od tego jakie mamy motywacje – czy dieta bezglutenowa jest nudna i pozbawiona kulinarnych przyjemności? Absolutnie nie! Potwierdzają to sprawdzone przepisy na bezglutenowe słodkości.
Na pierwszym planie – truskawki!
W okresie poprzedzającym nadejście kalendarzowego lata powinniśmy zaopatrzyć się w przepisy na smaczne wypieki z wykorzystaniem… truskawek. Czerwone owoce z zieloną szypułką stanowią nieodzowną zapowiedź ciepłych i pełnych słońca dni. Sezon na truskawki zaczyna się już w maju i trwa do końca lipca. Możemy także sięgnąć po te dostępne są w wersji mrożonej. W wydaniu na słodko przygotować możemy np. pyszne bezglutenowe ciasto serowe z truskawkami:
Bezglutenowe serowe z truskawkami
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
mąka bezglutenowa – 2 szklanki
proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 łyżeczki
mleko – 50 mililitrów
cukier – 150 gramów
twaróg – 150 gramów
jajko – 1 sztuka
truskawki – 400 gramów
cukier trzcinowy do posypania – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Kostkę do pieczenia Kasia odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku.
Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną Kasią.
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj.
Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto.
Formę o wymiarach 22×28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko rozwałkowane ciasto.
Truskawki umyj, osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym. Piecz około 35 minut w 180°C.
Owocowe ciasto drożdżowe
Do przygotowania tego szybkiego, a zarazem bardzo łatwego w wykonaniu ciasta potrzebujemy: drożdży, ciepłego mleka, jajek, mąki bezglutenowej, mąki kukurydzianej, cukru (cukru pudru lub zwykłego) oraz ulubionych owoców. W zależności od upodobań możemy wzbogacić nasze ciasto o jabłka, śliwki albo figi. Możemy także dorzucić świeże albo mrożone maliny lub jagody. By zyskać niepowtarzalny aromat, możemy dodać do masy także pół łyżeczki aromatu waniliowego. Jeśli natomiast chcielibyśmy, by nasze ciasto zyskało delikatnie brązowy kolor, wystarczy, że dorzucimy do niego także trochę kakao. Ważne jest również, by pamiętać, że nie wolno nam otwierać piekarnika przed końcem pieczenia, ponieważ ciasto może przez to nie wyrosnąć. Po upływie trzydziestu minut stanie się złociste – kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Tak przygotowane ciasto możemy zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie smaczne – wystarczy, że wrzucimy je na kilka minut do piekarnika i podgrzejemy. Mniam!
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
Składniki:
mąka bezglutenowa – 2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
drożdże – 25 gramów
jajka – 1 sztuka
żółtka – 1 sztuka
cukier – 125 gramów
mleko – 100 mililitrów
owoce – 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia – 25 gramów
mąka kukurydziana – 2 łyżki
cukier – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch.
Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże.
Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera.
Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców.
Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180°C.
Marchewkowe pole
Inną propozycję przepisu na pyszne bezglutenowe ciasto stanowi receptura na placek z dodatkiem… marchewki. Ten szczególnie popularny w krajach anglosaskich wypiek charakteryzuje miękka, wilgotna i gęsta konsystencja, którą gotowe ciasto przybiera właśnie dzięki zawartości tego pomarańczowego warzywa. Jeżeli dodatkowo na koniec polejemy je marchewkowym lukrem… będzie jeszcze smaczniejsze!
Bezglutenowe ciasto z marchewką
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
mąka ryżowa – 100 gramów
skrobia kukurydziana – 100 gramów
zmielone migdały – 150 gramów
cukier – 0,6 szklanki
jajko – 4 sztuki
bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
starta marchewka – 250 gramów
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj.
W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do pieczenia i sodę.
Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę.
Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut.
Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i odrobiną soku z cytryny.
Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami dyni.
Czekoladowy rarytas
W poszukiwaniu bezglutenowej alternatywy dla owocowych ciast z kremem czy pączków polanych słodkim lukrem możemy sięgnąć po przepis na ciasto czekoladowe, które sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji. W połączeniu z naszymi ulubionymi owocami: bananami, malinami czy truskawkami oraz dodatkami, w postaci wiórków kokosowych lub orzechów włoskich, smakować będzie naprawdę wyjątkowo.
Bezglutenowa tarta czekoladowa
Składniki:
czekolada mleczna lub gorzka – 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
mąka kukurydziana – 3 łyżki
kakao – 15 gramów
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
średnie jajka – 4 sztuki
cukier puder – 100 gramów
ekstrakt waniliowy – 0,25 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do kostki do pieczenia Kasia rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.
A może gofra?
Śniadanie, jako najważniejszy posiłek dnia, musimy traktować wyjątkowo. Planując nasze codzienne menu możemy pomyśleć np. o bezglutenowych gofrach. W połączeniu z pysznym dżemem lub konfiturą truskawkową pozwolą nam one rozpocząć dzień w cudownie słodkim nastroju. Wystarczy, że do ich przygotowania wykorzystamy mąkę ryżową i kukurydzianą. Dobrym sposobem na podanie będzie umieszczenie na ich wierzchu bitej śmietany, kawałków ulubionych owoców i kolorowej posypki cukierniczej. Będzie pysznie! I bezglutenowo.
Gofry bezglutenowe
Składniki:
migdały mielone – 50 gramów
Kostka do pieczenia Kasia – 80 gramów
mąka ryżowa – 50 gramów
mąka kukurydziana – 70 gramów
sól – 1 szczypta
ziarenka z połowy laski wanilii
proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
jajka – 2 sztuki
mleko sojowe – 250 mililitrów
Sposób przygotowania:
Obie mąki wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, migdały, cukier i wymieszaj wszystko razem. Dodaj roztopioną kostkę do pieczenia Kasia, żółtka oraz mleko. Zmiksuj na gładka masę i odstaw na 30 minut.
W międzyczasie nagrzej gofrownicę i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksuj na małych obrotach. Nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy każdego gofra od 2,5-3 minut w zależności od mocy gofrownicy.
Upieczone gofry możesz posypać cukrem pudrem lub podawać np. z frużeliną truskawkową lub dowolnymi owocami.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki: