Informacja prasowa
Warszawa, 31 sierpnia 2020 r.
Zdrowa dieta i samopoczucie u dziecka idą w parze
Dobrze się odżywiając, dzieci mają lepszy nastrój i energię
Skąd dzieci czerpią energię do zabawy? Dlaczego mają huśtawkę nastrojów, a niektóre z nich nie potrafią się skupić na lekcji? Jako rodzice często zadajemy sobie te pytania, a jedna z odpowiedzi tkwi w… codziennej diecie. Według lekarza pediatry Joanny Sawickiej-Metkowskiej, ekspertki kampanii „Jedz owoce i warzywa
– w nich największa moc się skrywa!”, do prawidłowego rozwoju młodego organizmu niezbędne jest zapewnienie mu wszystkich potrzebnych składników budulcowych. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że fundamentem zdrowia najmłodszych i podstawą ich zdrowego stylu życia jest jedzenie warzyw i owoców.
– Tylko różnorodną dietą, zbilansowaną pod względem nie tylko kalorii, ale przede wszystkim witamin, składników mineralnych i mikroelementów, możemy zapewnić dziecku optymalne warunki do rozwoju. Tylko wtedy dziecko będzie w stanie w pełni realizować swój potencjał i wykorzystać dane mu możliwości. Zajęcia dodatkowe, jak programowanie, szachy, angielski, tenis czy jazda konna nie przyniosą oczekiwanych efektów, jeśli organizm dziecka będzie borykał się z nadwagą lub otyłością, chronicznym przemęczeniem, niedoborami witamin, nieprawidłową perystaltyką jelit czy stresem – mówi Joanna Sawicka-Metkowska, lekarz pediatra, zwana Doktor Poziomką, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.
Na koncentrację i dobre samopoczucie
Do najważniejszych składników, jakich potrzebuje młody organizm do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania m.in. układu nerwowego, należą witaminy z grupy B. Wpływają one także na przemianę materii i nastrój. Roślinne źródła tych witamin znajdują się w nasionach roślin strączkowych (groszku, fasoli, soczewicy, bobie) oraz zielonych roślinach liściastych, takich jak szpinak i kapusta. Niedobory witaminy B mogą skutkować zaburzeniami koncentracji, trudnościami z zapamiętywaniem, rozdrażnieniem, a nawet depresją. Na poprawę samopoczucia korzystnie wpłyną też jabłka i truskawki, natomiast z warzyw najwięcej energii dostarczają te
w kolorze zielonym.
Dla systemu nerwowego i mózgu
Niezwykle kojące działanie wykazuje potas, który jest w pomidorach, kalarepie, brukselce, jarmużu, rzeżusze, szpinaku, soczewicy oraz truskawkach. Pierwiastek ten odpowiada za właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego i mięśni. Dzięki niemu mózg jest dotleniony, poprawia się zdolność myślenia i koncentracja.
Do walki ze stresem
Tracimy go, gdy się stresujemy, a gdy mamy go mało, stresujemy się jeszcze bardziej. O czym mowa?
O magnezie, który reguluje pobudliwość układu nerwowego i łagodzi stres. Jego największe pokłady znajdują się w pestkach dyni, liściach szczawiu, szpinaku, burakach, koperku, rukoli (i wszystkich innych zielonych liściach), a także w fasoli.
Dla mocnych kości
Minerałem potrzebnym dziecku do budowy kości jest wapń, którego najwięcej można znaleźć w brokułach
i szpinaku, fasoli, kapuście oraz dyni. Wapń reguluje także pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na działanie wielu enzymów.
Na pamięć, odporność i wzrok
W jadłospisie nastolatka należy uwzględnić orzechy jako doskonałe źródło witaminy E, ułatwiającej zapamiętywanie, a także witaminę C, która zwiększa odporność i zapobiega anemii. W największych ilościach występuje ona w owocach czarnej porzeczki, natce pietruszki i czerwonej papryce. Natomiast witaminę A, która zapobiega zaburzeniom widzenia, znajdziemy w owocach i warzywach koloru pomarańczowego, żółtego i zielonego – m.in. w marchwi, dyni, morelach, papryce czerwonej, brokułach i sałacie.
– Efektem diety bogatej w owoce i warzywa jest lepsze samopoczucie. Kilka dni regularnego, wysokiego spożycia owoców i warzyw poprawia nastrój. Aby utrzymać taki dobrostan, należy konsekwentnie kontynuować zalecane ich spożycie, przy czym większy wpływ na poczucie zadowolenia mają owoce i warzywa w wersji surowej. Rezultaty owocowo-warzywnych supermocy obserwowane są u dzieci już od najmłodszych lat. Niebagatelny wpływ na dobre samopoczucie w przypadku najmłodszych ma kwestia ich poczucia zaangażowania i możliwości decydowania o sobie, swojej diecie i żywieniu. Celowe włączanie dzieci w budowanie dobrych nawyków żywieniowych, dawanie im okazji do dbania o własne zdrowie poprzez wspólne zakupy czy rodzinne gotowanie daje satysfakcję, podnosi samoocenę oraz utrwala ich nawyki dietetyczne. To sprawia, że dzieci rosną w poczuciu sprawczości i akceptacji, jednocześnie same chętnie dbają o zdrowie i prawidłowe żywienie – – wyjaśnia Joanna Sawicka-Metkowska.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku:
https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/